Sport-Rehab4All

Movement is life!

 

 

 

 

SPORTVASTEN:

 

 

Wat is Sportvasten?

Sportvasten is een fysiek trainingsprogramma van 10 dagen, waarin cardiovasculaire training op gematigd intensief niveau wordt gecombineerd met 1 tot 3 dagen zeer lage calorie-inname.

 

De training bestaat uit het dagelijks verrichten van 20 tot 30 minuten cardiovasculaire training op gemiddeld 70 tot 75 % van de maximale hartslag. De voedingsinterventie bestaat uit het in 3 dagen afbouwen van de calorie-inname, dan 1 tot 3 dagen zeer lage calorie-inname (sapvasten), gevolgd door 4 dagen waarin de calorieën worden opgebouwd naar een normaal niveau.

Het sportvastenprogramma –inclusief een voorbereidingstraject en het vervolgtraject- wordt verricht onder de persoonlijke begeleiding.

 

Het doel van sportvasten is het metabool switchen van glycolytische naar oxidatieve vetverbranding in met name de type 2a-spiervezels. Sportvasten is daarmee een trainingsprogramma en geen dieet. Ten gevolge van deze metabole switch in de spieren kunnen gezondheidsbevorderende veranderingen plaatsvinden waaronder: vermindering van voornamelijk visceraal vet, verbetering van de cardiovasculaire conditie, verbetering van de suikerstofwisseling en verhoging van de thermogenese.

 

 

De 'Keep the Switch' fase

 

Tijdens de sportvastenkuur heeft je lichaam de metabole switch gemaakt van suiker- naar vetverbranding. Na de sportvastenkuur is het belangrijk zo lang mogelijk de metabole switch te beschermen en te voorkomen dat je terugvalt in de suikerstand. Een terugval zou kunnen betekenen dat je niet verder afvalt, of zelfs weer aankomt, en dat je gezondheid en vitaliteit verminderen. De basis voor het behouden van de switch is en blijft altijd regelmatig intensief sporten en een gematigd koolhydraatgebruik. Om je lichaam te helpen de metabole switch te behouden zijn verschillende producten, voedings- en trainingsrichtlijnen ontwikkeld.

 

Van je coach kun je de trainings- en voedingsrichtlijnen meekrijgen, die je helpen met het behouden van de metabole switch. Daarnaast zijn er verschillende mini-sportvastenkuren beschikbaar (van 1 dag en 3 dagen), die je kunt gebruiken om de metabole switch te behouden en te reactiveren. Dat is misschien nog wel het uniekste aan sportvasten, heb je eenmaal een volledige switch ingetraind, dan kun je versneld je vetverbranding activeren. Ook zijn er verschillende voedingssupplementen die je hierbij kunnen helpen, waaronder een multi-vitaminen/mineralen supplement die naast een complete multi ook stoffen bevat die de switch behouden (product ‘stimulcaps’).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Sportvasten.nl